Javascript is required to view this map.

atelier

atelier, Loon op Zand atelier, Loon op Zand atelier, Loon op Zand

atelier

Adres:

Kasteellaan 20b
Loon op Zand

Architect:

Opdrachtgever:

Francine Broos

Jaar van realisatie:

2011

Typologie:

Bijzondere huisvesting
Kantoorgebouwen
Hergebruik

Openbaar:

Nee

Status:

zaadhuisje: rijksmonument

Het witte ‘zaadhuisje’ werd eind achttiende eeuw gebouwd als poortwachterswoning voor het aan de overzijde van de Kasteellaan gelegen kasteel Loon op Zand. In het huisje werden tevens zaden voor de moestuin van het kasteel bewaard. Het eenlaagse pand met steil schilddak staat gedeeltelijk in de gracht rondom het terrein. Francine Broos renoveerde het pand in 2010 om er zelf te gaan wonen en bouwde er een jaar later haar atelier naast.  

De achter het zaadhuisje gelegen nieuwbouw gaat op in de bosrijke omgeving en is door het gebruik van moderne materialen als beton, staal en glas contrasterend aan het monument. De tegenstellingen zorgen ervoor dat beide gebouwen elkaar versterken. Zowel het omliggende bos als de witte gevels van de woning weerspiegelen in het glas van het atelier.

 

Op een rechthoekig, betonnen podium is een glazen paviljoen geplaatst, dat onder het maaiveld doorloopt. Op de begane grond zijn werkplekken gesitueerd en beneden bevinden zich de vergaderruimte en het gastenverblijf van Broos, die via een brede trap die binnen doorloopt, zijn te bereiken. In het interieur zijn overwegend grijstinten gebruikt, zodat binnen en buiten een eenheid vormen. Betonnen balustrades rond twee zijden van het podium vormen de begrenzing van het gebouw.