Javascript is required to view this map.

Colofon

Deze gids toont geen doorsnede van de architectuur van Midden-Brabant, maar geeft een beeld van wat het gebied van Waalwijk tot Hilvarenbeek in architectonisch opzicht onderscheidt van de rest van Nederland. Het karakter van de architectuur wordt in deze regio vanaf het midden van de negentiende eeuw bepaald door de prominentie van industrie en van de katholieke kerk. Met het verdwijnen van de industrie en de ontkerkelijking is daar de afgelopen vijftig jaar een nieuwe Midden-Brabantse karakteristiek bijgekomen: de herbestemming van in onbruik geraakt industrieel en katholiek erfgoed. Verder onderscheidt de regio zich door een ruime aanwezigheid van bijzondere woonhuisarchitectuur en zijn er bouwwerken die zo exceptioneel zijn dat ze ongeacht of ze bij een thema passen een plaats verdienen in een gids. Met meer dan 140 projecten en inleidingen per gemeente over de belangrijkste architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen vormt deze publicatie een overzichtelijke leidraad voor het ontdekken van de regio Midden-Brabant.

 

De Architectuurgids Midden-Brabant is ook verschenen als boek en als layar-applicatie.

 

© 2011 Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST)

Lange Nieuwstraat 172-174, 5041 DJ Tilburg

www.castonline.nl

CAST is een lokaal architectuurcentrum dat medio 1995 werd opgericht om tegemoet te komen aan de sterk groeiende belangstelling voor architectuur en stedenbouw in Tilburg en omgeving. Doelstelling van CAST is de belangstelling voor, en het denken over architectuur, stedenbouw en landschap in de regio Midden-Brabant blijvend te stimuleren. Het centrum organiseert debatten, lezingen, symposia, workshops, excursies en tentoonstellingen en verzorgt regelmatig publicaties. CAST richt zich daarbij zowel op beroepsgroepen die betrokken zijn bij architectuur en stedenbouw, als op het brede publiek.

 

Tekst: Leon Sebregts
Fotografie: René de Wit
Redactie: Hans Ibelings
Eindredactie: Evelien Pieters
Productie: CAST (Evelien Pieters, Bas van der Pol en Inge Wolfs)
Grafisch ontwerp: Jac de Kok
Website en applicatie: Pepijn Lemmens en Wicked Fruit

 

Inventarisatie-commissie:
Ruud van Aerde, Pieter Bedaux, Kees van Beijsterveldt, Elles Borgert, Louis Chamuleau, Ralph Dansen, Peter van Dinter, Frank Doomen, Pierre van der Geld, Ranko Hamelinck, Peter Hermens, Steef Luijten, Geert van den Oetelaar, Bas van der Pol, Eefje Rikhof, Bram van de Sande, Ad Smeulders, Camiel van Stegeren, Inge Thijssen, Marco Visser, Jeroen Wouters.

 

Adviescommissie:

Peer Bedaux, Marc Glaudemans, Louis Houët, Joks Janssen, Anna Vos.

 

Beeldverantwoording:
Alle fotografie is van René de Wit. Daarnaast bijdragen van Chris van den Bijgaardt, Willie Crox, Ralph Dansen, Deimel & Wittmar, Wil van Dusseldorp, Gemeente Tilburg, Mathis Güller, Studio Hystrix - Lex van Hoeckel, Peter Kooijman, Leon Sebregts, Kim Zwarts, Tuinregie Dongen, Drinkwatervoorziening van het platteland in Noord-West-Brabant 1924 - 1949, Oudenbosch ca. 1949.

CAST heeft getracht de rechthebbenden van de beelden op te sporen. Wie meent rechten te hebben, wordt verzocht contact op te nemen met CAST.

 

 

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer hier de letters in die in plaatje staan.