Javascript is required to view this map.

woningrenovatie wijk Jeruzalem

woningrenovatie wijk Jeruzalem, Tilburg woningrenovatie wijk Jeruzalem, Tilburg

woningrenovatie wijk Jeruzalem

Adres:

Caspar Houbenstraat e.o.
Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

woningen: gemeente Tilburg, renovatie: Tiwos

Jaar van realisatie:

1949-54, 2007-10

Typologie:

Woningbouw
Stedenbouwkundige plannen
Hergebruik

Openbaar:

Nee

De zogenaamde Airey-woningen zijn misschien wel hét symbool van de wederopbouwarchitectuur. Om na de Tweede Wereldoorlog aan de grote vraag naar woningen te kunnen voldoen, werd overal in Nederland gebruikt gemaakt van rationele, seriematige systeembouw. Gemeenten mochten jaarlijks slechts een beperkt aantal woningen bouwen, maar wanneer gebruik gemaakt werd van een bouwsysteem, dan mochten dat er meer zijn. Het uit Engeland afkomstige Airey-systeem, waarop H.T. Zwiers en J.F. Berghoef een Nederlandse licentie hadden, was een van de meest succesvolle. Het bestaat uit een skelet van beton en staal dat is bekleed met een onafgewerkte betonplaat. De ramen en dakspanten zijn van staal en de vloeren van hout, net als het dak dat van een bitumen afdekking is voorzien.

Vanwege de eenvoudige uitvoering en het grote contrast met de gebruikelijke bakstenen woningbouw werd deze wijk ‘Jeruzalem’ genoemd. De wijk bestaat uit U-vormige blokken met eengezinswoningen en woonflats. Langs de Caspar Houbenstraat zijn voorzieningen zoals een buurthuis en winkels opgenomen.

 

De woningen werden gebouwd met een levensverwachting van 25 jaar en in veel steden zijn ze inmiddels gesloopt of ingrijpend veranderd. De woningen in Tilburg voldoen echter nog steeds en zijn na een omvangrijke renovatie aangepast aan de hedendaagse eisen op het gebied van geluidwering, isolatie en brandveiligheid, zonder dat het karakteristieke gevelbeeld verloren is gegaan.