Javascript is required to view this map.

textielfabriek, nu Audax Textielmuseum

textielfabriek, nu Audax Textielmuseum, Tilburg textielfabriek, nu Audax Textielmuseum, Tilburg textielfabriek, nu Audax Textielmuseum, Tilburg textielfabriek, nu Audax Textielmuseum, Tilburg textielfabriek, nu Audax Textielmuseum, Tilburg

textielfabriek, nu Audax Textielmuseum

Adres:

Goirkestraat 96
Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

fabriek: N.V. Wollenstoffenfabriek C. Mommers & Co, museum: gemeente Tilburg, Audax Textielmuseum

Jaar van realisatie:

1861-1920, 1985, 2008

Typologie:

Vrijstaande woonhuizen en fabrikantenvilla's
Musea en tentoonstellingsgebouwen
Gebouwen voor horeca en recreatie
Hergebruik
Industriële gebouwen en complexen

Openbaar:

Ja

Status:

rijksmonument

Aan de Goirkestraat, de verbinding tussen de herdgangen Goirke en Veldhoven, bevond zich de grootste concentratie textielfabrieken van Tilburg. Christiaan Mommers startte hier in 1861 in een bestaande fabriek met de productie van wollen stoffen. Tot de meest kenmerkende gebouwen waarmee hij de fabriek in de loop der tijd uitbreidde, behoren een eenlaagse weverij met een houten sheddak (1877) en een vier bouwlagen hoge spinnerij (1885), in die tijd het hoogste fabrieksgebouw van de stad. In 1889 liet Mommers op het voorterrein een villa bouwen.

Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de panden gerenoveerd met het oog op de vestiging van het textielmuseum. In 2008 is het complex uitgebreid met een glazen entreegebouw en een archief met studiezalen. Het entreegebouw, dat het museum een herkenbaar gezicht geeft, bevat publieksvoorzieningen als een café, vergaderzalen en een auditorium. Het platform op de bovenste verdieping biedt uitzicht over het gehele Mommerscomplex. Het archief is een gesloten, betonnen volume dat op stalen portalen boven de voormalige damastweverij is geplaatst. Het blok is bekleed met een zwart kunststof doek.

 

Een door Next Architects ontworpen kunstwerk achter het museum, bestaande uit 252 begroeide glasfiber staven, symboliseert de groei van Tilburg. Het is geplaatst ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de stad in 2009.