Javascript is required to view this map.

lederfabriek

lederfabriek, Oisterwijk lederfabriek, Oisterwijk lederfabriek, Oisterwijk lederfabriek, Oisterwijk

lederfabriek

Adres:

Almijstraat 14
Oisterwijk

Opdrachtgever:

Lederfabriek Oisterwijk

Jaar van realisatie:

1918-28

Typologie:

Kantoorgebouwen
Industriële gebouwen en complexen

Openbaar:

Nee

Status:

rijksmonument

Thema:

Voor de komst van de grote lederfabrieken, telde Oisterwijk tientallen kleine leerlooierijen, veelal familiebedrijfjes. Mechanisatie en scheikundige ontwikkelingen leidden tot schaalvergroting in deze industrie, waarvan de Lederfabriek Oisterwijk een voorbeeld is. Het ketelhuis uit 1924 is het meest interessante gebouw van het complex. Hierin staat de stoommachine met draaistroomgenerator die de elektriciteit van de fabriek opwekte.

Alle gebouwen zijn in een sobere, zakelijke stijl gebouwd en voorzien van eenvoudige expressionistische baksteenornamenten. Het langgerekte kantoorgebouw met magazijn langs de Almijstraat uit 1924-28 heeft een constructie van gewapend betonnen kolommen, balken en vloerplaten en is daarmee een vroege toepassing van een dergelijke constructie.

 

Sinds 2000 staan de gebouwen van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL), ooit de grootste leerlooier van Europa, leeg en is het elf hectare grote terrein in verval geraakt. Recent is gestart met de restauratie van het ketelhuis als impuls voor de ontwikkeling van de rest van het terrein. De monumentale gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw vormen samen met het aanwezige grid, de industriële verharding, poorten (treindoorgangen), waterzuivering en eikenlanen een samenhangend geheel. Open vlaktes rondom de fabrieksgebouwen, die als droogveld hebben gediend, isoleren de fabriek van de omgeving.