Javascript is required to view this map.

Efteling en Efteling Hotel

Efteling en Efteling Hotel, Loon op Zand Efteling en Efteling Hotel, Loon op Zand Efteling en Efteling Hotel, Loon op Zand Efteling en Efteling Hotel, Loon op Zand

Efteling en Efteling Hotel

Adres:

Europalaan 1 / Horst 31
Kaatsheuvel

Opdrachtgever:

Stichting Natuurpark Efteling

Jaar van realisatie:

vanaf 1952, 1992, 1995

Typologie:

Gebouwen voor horeca en recreatie
Stadsparken en openbare groenvoorzieningen

Openbaar:

Ja

Thema:

De Efteling is een van de oudste nog bestaande attractieparken ter wereld. De geschiedenis van het park gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw, toen op initiatief van de St. Jozefparochie het R.K. Sport- en Wandelpark werd geopend. Door een gezamenlijke inspanning van de gemeente Loon op Zand, cineast Peter Reijnders en kunstenaar Anton Pieck kwam er in 1952 in het park een sprookjesbos. De gemeente hoopte met deze bezienswaardigheid toeristen naar Loon op Zand te trekken en daarmee de plaatselijke economie minder afhankelijk te maken van de schoen- en leerindustrie.

In de beginjaren tekende Pieck voor de ontwerpen van sprookjes en attracties; vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw werd dat geleidelijk overgenomen door Ton van de Ven. Hij borduurde voort op de pittoreske stijl van zijn voorganger. Vanaf de jaren tachtig werd de Efteling steeds meer een pretpark en werd bijna ieder jaar een nieuwe attractie geopend. In 1995 kreeg het park een nieuw entreegebouw. Het dak met de vijf punten is met een oppervlakte van 4500 vierkante meter het grootste rieten dak ter wereld.

 

Inmiddels bezoeken jaarlijks drie tot vier miljoen mensen het 72 hectare grote park. Overnachten kan in het Efteling Hotel ten noordoosten van het park. Dit sprookjeskasteel, dat boven het maaiveld lijkt te zweven, heeft op de hoeken grote hoektorens met daken als bloemknoppen.