Javascript is required to view this map.

villa

villa, Tilburg

villa

Adres:

Professor Dondersstraat 20, 20a
Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

woning: Lederfabriek Oisterwijk, renovatie en uitbreiding: Rob Philippart en Maarten van Bemmel

Jaar van realisatie:

1929, 2011-12

Typologie:

Vrijstaande woonhuizen en fabrikantenvilla's

Openbaar:

Nee

Status:

rijksmonument

Thema:

Deze villa, met de bijnaam ’t Witte Huis, is in Tilburg het meest pure voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. Het witgeschilderde, betonnen woonhuis bestaat uit een blokvormige bouwmassa met platte daken. Op het dak staat een paviljoenachtige opbouw met een licht hellend tentdak. Rondom de villa is een betonnen muur geplaatst.

Het pand heeft een bewogen bewoningsgeschiedenis. De eerste eigenaar Max Weil, een Joodse leerfabrikant, vluchtte in de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. Het huis werd gevorderd door de NSDAP en daarna door de geallieerden. Na de oorlog woonde burgemeester Van Voorst tot Voorst enkele jaren in het huis. Nadien kwam hier het radiotherapeutisch instituut van het destijds nabijgelegen St. Elisabeth Ziekenhuis. Van 1981 tot 2000 fungeerde het als kantoor.  

 

Nu is het weer een woonhuis, in de oorspronkelijke indeling met de hoofdentree aan de Jan van Beverwijckstraat. In een met de villa contrasterende uitbreiding in de tuin liggen een zwembad, een fitnessruimte en een sauna.