Javascript is required to view this map.

kerk H.H. Martelaren van Gorcum en voormalig patronaatsgebouw

kerk H.H. Martelaren van Gorcum en voormalig patronaatsgebouw, Loon op Zand

kerk H.H. Martelaren van Gorcum en voormalig patronaatsgebouw

Adres:

Erasstraat 8, 10
Kaatsheuvel

Opdrachtgever:

kerk: parochie St. Jan de Doper, patronaatsgebouw: parochiebestuur H.H. Martelaren van Gorcum

Jaar van realisatie:

1895, 1931

Typologie:

Religieuze gebouwen en complexen

Openbaar:

Ja

Status:

kerk: rijksmonument, patronaatsgebouw: gemeentelijk monument

Thema:

Deze neoromaanse kruiskoepelkerk met dubbel torenfront in het buurtschap Berndijk was oorspronkelijk een hulpkerk van Kaatsheuvel, een katholiek bastion tussen de protestante enclaves Waspik, Sprang-Capelle en 's Gravenmoer.

Opvallend in het torenfront zijn de nissen met heiligenbeelden en de bekroning van de torens met een achtkantige opbouw met galmopeningen. Het schip, de koepel, het koortravee en de torens hebben een voor Stornebrink kenmerkende detaillering met bakstenen lijsten, friezen en sierpatronen in vrije interpretaties van romaanse vormen. In het interieur overheerst de achthoekige koepelruimte, die een stenen stergewelf heeft met ronde sluitring.

 

Via een eenlaagse aanbouw, waarin zich de sacristie en catechismuskamer bevinden, is de kerk verbonden met een pastorie. Centraal op het kerkhof bij de kerk staat een kapel uit 1906.

 

Naast de kerk liet het kerkbestuur in 1931 een patronaatsgebouw bouwen in een sobere Amsterdamse School-stijl. Driehoekige vormen overheersen in de voorgevel. Onder de gootlijst en de dakrand is ter versiering staand metselwerk aangebracht.