Javascript is required to view this map.

Fraterhuis, nu huisvesting arbeidsmigranten

Fraterhuis, nu huisvesting arbeidsmigranten, Tilburg Fraterhuis, nu huisvesting arbeidsmigranten, Tilburg

Fraterhuis, nu huisvesting arbeidsmigranten

Adres:

Kardinaal De Jongplein 15
Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

Fraters van Tilburg

Jaar van realisatie:

1934

Typologie:

Bijzondere huisvesting
Religieuze gebouwen en complexen
Hergebruik

Openbaar:

Nee

Status:

rijksmonument

Dit Fraterhuis Petrus Donders is een L-vormig gebouw op de hoek van het Kardinaal de Jongplein en de Pastoriestraat. De expressionistische gevelwand van het tweelaagse gebouw heeft de uitstraling van een burcht en heeft ter plaatse van de overgang naar de naastgelegen woningen een torenvormig entreegebouw. Boven het ingangsportaal is in oranje keramische tegels een kruis aangebracht.

De vierkante ramen op de begane grond hebben geknikte keperbogen. Op de verdieping wisselen groepjes van drie verticale glas-in-lood ramen af met nissen in het metselwerk, waarin met tegels Romeinse kruisen zijn aangebracht. De halfronde, natuurstenen bekroningen van de nissen doorbreken de met oranje afdekpannen afgewerkte dakrand. De hoekpartij is hoger opgemetseld met een achthoekige toren met vlaggenmast. Hieronder is een door Manus Evers gemaakt beeld van ‘Peerke’ Donders geplaatst. Aan het Kardinaal De Jongplein heeft het klooster een smalle tuin, die van de straat gescheiden wordt door een laag muurtje met een versiering van smeedijzeren torentjes.

 

Het gebouw is op dit moment in gebruik als huisvesting voor Oost-Europese arbeidsmigranten. De oorspronkelijke indeling met lange gangen is bewaard gebleven.