Javascript is required to view this map.

woontorens

woontorens, Tilburg woontorens, Tilburg woontorens, Tilburg woontorens, Tilburg woontorens, Tilburg

woontorens

Adres:

Cenakel
Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

Stichting de Woonstad, Wonen Midden Brabant

Jaar van realisatie:

1997-98

Typologie:

Woningbouw
Religieuze gebouwen en complexen
Stadsparken en openbare groenvoorzieningen
Hergebruik

Openbaar:

Ja

Het neogotische retraitehuis Het Cenakel (1908) is in 1997 gerestaureerd en tot woongebouw en cultureel centrum omgebouwd. De renovatie werd bekostigd door op het terrein twee woontorens met 72 appartementen te bouwen. Door hoogbouw toe te passen, in plaats van de eerder geplande grondgebonden woningen, kon het park rondom het retraitehuis open blijven en aansluiten op het bestaande Leijpark.

De slanke torens zijn met hun afgeschuinde daken en uitvoering in donkere strengperssteen beeldbepalend voor Tilburg. Aan de zuidzijde hebben de torens horizontale stroken met inpandige balkons en terugliggende ramen. De overige gevels zijn overwegend gesloten. Aan de noordzijde vormt een noodtrappenhuis een asymmetrisch element. Elke woonlaag heeft slechts twee appartementen.

 

Het contrast tussen het geornamenteerde klooster en het abstracte karakter van de torens is groot. De voorgevel van het L-vormige kloostergebouw is getrouw aan de oorspronkelijke situatie gerestaureerd. Aan de zij- en achtergevel zijn hedendaagse elementen toegevoegd in de vorm van grijze kaders rondom deuren en ramen. Een deel van de gevel is hier begroeid.