Javascript is required to view this map.

villa

villa, Tilburg villa, Tilburg

villa

Adres:

Goirleseweg 27
Tilburg

Opdrachtgever:

familie Van Esch

Jaar van realisatie:

2006

Typologie:

Vrijstaande woonhuizen en fabrikantenvilla's

Openbaar:

Nee

Thema:

Deze villa aan de verbindingsweg tussen Tilburg en Goirle kenmerkt zich door een voor De Brouwer ongebruikelijk technisch materiaalgebruik. In vormgeving refereert de woning aan modernistische, Amerikaanse voorbeelden als het Farnsworth House van Mies van der Rohe en het Glass House van Philip Johnson.

De slaapvertrekken liggen verzonken in het maaiveld, terwijl de woonruimten op de begane grond in een volledig glazen paviljoen zijn ondergebracht. Een vrijstaand keukenblok in natuursteen en hout en een leistenen schouw zijn de enige vaste elementen in de verder open ruimte. Een reeks hangende, gezeefdrukte glaspanelen vormen een tweede huid, die dient als lichtwering en privacyscherm. Een patio in het centrum van de woning loopt door tot op het niveau van de slaapverdieping en brengt daglicht in de woning. Aan de achterzijde grenst het woonvertrek aan een beschutte tuinkamer.

 

Woning en tuin zijn als eenheid ontworpen. Een hoge beukenhaag rondom de kavel geeft de woning privacy terwijl een graswal aan de straatzijde directe inkijk voorkomt en het zicht op geparkeerde auto’s maskeert. Berken en christusdoorns op het gazon nuanceren de strakke horizontaliteit van de villa. Het verchroomde staal waarmee de daklijst en vloerrand van de villa zijn bekleed, reflecteert het groen.