Javascript is required to view this map.

villa’s

villa's, Tilburg villa's, Tilburg villa's, Tilburg villa's, Tilburg

villa’s

Adres:

Deltalaan 15-25
Tilburg

Opdrachtgever:

diversen

Jaar van realisatie:

1994-95

Typologie:

Vrijstaande woonhuizen en fabrikantenvilla's

Openbaar:

Nee

Thema:

Tilburg kent een traditie van prijsvragen van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), waarbij ontwerpers worden uitgedaagd net een stapje verder te gaan. Een dergelijke prijsvraag aan het begin van de jaren negentig leverde aan de Deltalaan deze zes woonhuizen op.

In het huis van Peter van Hoogmoed op nummer 17 zijn de woonvertrekken van de straat afgeschermd door een lange muur in onregelmatig natuursteen. Een opgetild, licht oplopend dak in aluminium steekt over de muur en vormt een contrast met de overige materialen. Een langgerekt, blauwgeschilderd volume loodrecht op de muur bevat aan de voorzijde een garage.

 

De burchtachtige, in gele baksteen opgetrokken villa van Wil Smulders op nummer 21 is geheel omgeven door een verdiepte, wilde tuin. Rondom de kavel staat een lage erfafscheiding en de woning is slechts via een brug over de tuin bereikbaar. Een zwevend dak boven de blinde gevels geeft iets prijs van het introverte huis. Woning en tuinmuur omsluiten een gecultiveerde tuin.

 

De brede villa van Jacq. de Brouwer op nummer 25 bestaat uit drie parallelle, betonnen portalen: een pergola aan de straat en twee betonnen daken daarachter die vrij indeelbare woonruimtes overdekken. De drie delen zijn verbonden door een leistenen wand die tevens de voortuin afschermt.