Javascript is required to view this map.

Studiehuis St. Joseph, nu scholengemeenschap

Studiehuis St. Joseph, nu scholengemeenschap, Tilburg Studiehuis St. Joseph, nu scholengemeenschap, Tilburg

Studiehuis St. Joseph, nu scholengemeenschap

Adres:

Doctor Ahausstraat 1
Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

Hubert Ahaus, St. Joseph Congregatie van Mill Hill

Jaar van realisatie:

1914

Typologie:

Gebouwen voor het onderwijs
Religieuze gebouwen en complexen
Hergebruik

Openbaar:

Nee

Status:

gemeentelijk monument

Dit voormalige klooster was vanaf 1914 in gebruik door de Paters van Mill Hill als kleinseminarie voor twaalf- tot twintigjarigen. Omdat het aantal priesterroepingen sterk terugliep, veranderde het gebouw in de loop der jaren in een scholengemeenschap voor havo en vwo. Tegenwoordig huisvest het beroepsopleidingen in de sectoren handel, horeca, toerisme en vormgeving.

De voorgevel van het gebouw is symmetrisch van opzet en kenmerkt zich door twee torens op de hoeken. De gevel is sterk ritmisch geleed met spitsboogvensters en driehoekige dakkapellen. De entree ligt in een terugspringend spitsboogportaal. Alle bouwdelen zijn voorzien van zadeldaken met rode dakpannen, waaraan de scholengemeenschap haar naam dankt: ‘De Rooi Pannen’. Opvallend is de decoratie in zwarte baksteen onder de dakrand.

 

De uitbreidingen op het campusachtige terrein aan de achterzijde zijn ontworpen door Bo.2 Architectuur en Stedenbouw. Leslokalen zijn gekoppeld aan een winkelcentrum, waar scholieren stages kunnen vervullen als reisagent, verkoper of manager.