Javascript is required to view this map.

St. Jozefkerk en pastorie

St. Jozefkerk en pastorie, Loon op Zand

St. Jozefkerk en pastorie

Adres:

Wilhelminaplein 2-3
Kaatsheuvel

Architect:

Opdrachtgever:

kerkbestuur parochie St. Jan

Jaar van realisatie:

1936

Typologie:

Religieuze gebouwen en complexen

Openbaar:

Ja

Status:

rijksmonument

Thema:

Deze kerk in traditionalistische stijl vormt de oostelijke wand van het groene Wilhelminaplein en kenmerkt zich door een strenge eenvoud en een verzorgde detaillering. Architect De Bever gebruikte de vroegchristelijke basiliek als uitgangspunt en combineerde deze met elementen uit de romaanse kerkbouw.

In de hoek tussen de pastorie en de kerk staat een forse toren met een zadeldak die het middelpunt van het complex vormt. Aan de andere kant biedt de veel lagere doopkapel met afgeschuinde hoeken tegenwicht. Dit volume is als enige voorzien van een tentdak – alle andere onderdelen hebben een zadeldak –  en is versierd met een rondboogfries. Tussen toren en doopkapel bevindt zich een breed voorportaal onder open bogen, dat toegang biedt tot de kerk. Een roosvenster met een voorstelling van Koning David in glas-in-lood vormt het middelpunt van de voorgevel.

 

Binnen verbindt een indrukwekkende triomfboog het schip met de hoger opgebouwde kruising, waardoor extra daglicht binnenvalt. Schoon metselwerk en een open dakstoel met eenvoudige, houten spanten geven ook het interieur een sobere uitstraling.

 

Sinds 2005 is de kerk buiten bedrijf. Sloopplannen zijn sinds 2010, toen de kerk rijksmonument werd, van de baan.