Javascript is required to view this map.

Pieter Vreedeplein

Pieter Vreedeplein, Tilburg Pieter Vreedeplein, Tilburg Pieter Vreedeplein, Tilburg Pieter Vreedeplein, Tilburg Pieter Vreedeplein, Tilburg Pieter Vreedeplein, Tilburg Pieter Vreedeplein, Tilburg

Pieter Vreedeplein

Adres:

Pieter Vreedeplein, IJzerstraat en Pieter Vreedestraat
Tilburg

Opdrachtgever:

gemeente Tilburg, Bouwfonds MAB Ontwikkeling

Jaar van realisatie:

2004-08

Typologie:

Woningbouw
Stedenbouwkundige plannen
Theaters, concertzalen en schouwburgen
Gebouwen voor horeca en recreatie
Winkels

Openbaar:

Ja

Thema:

Dit nieuwe woon- en winkelgebied, naar ontwerp van het Spaanse architectenbureau Bonell i Gil, omvat onder andere winkels, appartementen, een bioscoop en een ondergrondse parkeergarage en fietsenstalling. Met de bouw van het plein en de omliggende gebouwen is een sculpturaal, stedelijk ensemble aan het stadscentrum toegevoegd.

Pieter Vreedeplein:

Hoofdgebouw, bioscoop en pleininrichting, Bonell i Gil Architectes (2007-08)

Het hoofdcomplex is geheel opgetrokken in zwart metselwerk en bestaat uit een L-vormige pleinwand waarin winkels en woningen zijn opgenomen, twee woontorens en een bioscoop. Door de pui van de winkels terug te leggen in de gevels, is rondom het plein een hoge colonnade gecreëerd. Ook in de andere bouwdelen liggen glaspartijen diep in de gevels waardoor een plastisch beeld ontstaat. Het in een bruine baksteen opgetrokken winkel- en appartementengebouw van Ed Bergers aan de overkant van het plein is een aanzet om het plein aan deze zijde ‘af te maken’.

 

IJzerstraat:

Woongebouw en lofttoren, Bedaux De Brouwer Architecten (2007-08)

Dit deelplan bestaat uit een kamvormig gebouw en een 35 meter hoge woontoren. Door het toepassen van de kamvorm ontstaan vier hofjes en krijgen de verschillende woningen in dit deel voldoende zonlicht. De vier koppen die in de smalle IJzerstraat ontstaan, bieden tegenwicht aan de gesloten gevelwand aan de overzijde. In de ranke toren bevinden zich boven een dubbelhoge winkelverdieping vier lofts, die alle een andere, dubbele oriëntatie hebben. De toren is aan drie zijden voorzien van grote stadsvensters waarin verplaatsbare, geperforeerde zonneschermen zijn aangebracht.

 

Pieter Vreedestraat:

Winkels en woningen, Architectenbureau Lucas Ellerman Van Vugt (2007-08)

De Pieter Vreedestraat vormt de verbinding tussen de Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein. Het honderd meter lange kavel loopt in breedte op van twee meter aan de Heuvelstraat tot vijftien meter aan het Pieter Vreedeplein. Ter compensatie van de geringe diepte is aan de Heuvelstraat een torenachtig element gemaakt en zijn hier etalages en kioskachtige winkeltjes ingepast. De gevels zijn bekleed met keramische platen, die in kleur overeenkomen met de abstracte gevel van het winkelpand van de firma Gimbrère, in 1968 ontworpen door Jan Mulders.