Javascript is required to view this map.

klooster en school

klooster en school, Tilburg klooster en school, Tilburg klooster en school, Tilburg klooster en school, Tilburg klooster en school, Tilburg

klooster en school

Adres:

Oude Dijk 1-7, 9
Tilburg

Opdrachtgever:

Congregatie van de Zusters van Liefde

Jaar van realisatie:

1890-1916, 1931

Typologie:

Gebouwen voor het onderwijs
Religieuze gebouwen en complexen

Openbaar:

Nee

Status:

rijksmonument

Thema:

In 1832 stichtte de latere bisschop Johannes Zwijsen de Congregatie van Zusters van Onze Lieve Moeder van Barmhartigheid en werd begonnen met de bouw van dit grote kloostercomplex. Een reeks architecten was verantwoordelijk voor de bouw van het moederhuis dat tussen 1890 en 1916 tot stand kwam. De gevelwand van de Oude Dijk wordt voor een groot deel in beslag genomen door het in baksteen opgetrokken kloostergebouw. Om tot een eenheid te komen, pasten de verschillende architecten een coherente neorenaissancestijl toe. De bouwfasen van het gebouw zijn af te lezen aan de verschillen in goothoogte en dakvorm.

Oorspronkelijk liep de kloosterwand in het zuiden door tot aan het door de Zusters gestichte St. Theresialyceum. In 1991 is de wand die het klooster en de school verbond, gesloopt om een toegang te maken tot het achtergelegen park en om plaats te maken voor een gymzaal. Het plastische, sterk expressionistische schoolgebouw heeft een vrijwel geheel gesloten voorgevel in golvend metselwerk. Een halfronde, glazen erker doorbreekt over de volledige hoogte van het gebouw de geslotenheid en verlicht op alle verdiepingen de middengang waaraan de lokalen liggen.