Javascript is required to view this map.

herstructurering Uitvinders- en Zeeheldenbuurt

herstructurering Uitvinders- en Zeeheldenbuurt, Tilburg herstructurering Uitvinders- en Zeeheldenbuurt, Tilburg herstructurering Uitvinders- en Zeeheldenbuurt, Tilburg

herstructurering Uitvinders- en Zeeheldenbuurt

Adres:

Gerard Mercatorstraat e.o. (Uitvindersbuurt) / Wassenaerlaan e.o. (Zeeheldenbuurt)
Tilburg

Opdrachtgever:

Tiwos, gemeente Tilburg

Jaar van realisatie:

2002-11

Typologie:

Woningbouw
Stedenbouwkundige plannen
Overige overheidsgebouwen
Gebouwen voor het onderwijs
Hergebruik

Openbaar:

Nee

Thema:

Deze twee volksbuurten zijn in de afgelopen jaren op basis van een stedenbouwkundig plan van De Zwarte Hond geherstructureerd. In drie fasen zijn de kleine eengezinswoningen vervangen door meer stedelijke woonvormen in een ruimere stedenbouwkundige opzet. Door op enkele plekken gestapelde bouw toe te passen is een hoge woondichtheid verkregen. Bestaande en nieuwe pleinen en plantsoenen tussen de bebouwing zijn door groene straatprofielen met elkaar verbonden.

In het centrum van de Zeeheldenbuurt is een plein met speelvoorzieningen gemaakt voor de door Joseph en Pierre Cuypers jr. ontworpen Gerardus Majellakerk (1923). Aan het plein liggen een Multifunctionele Accommodatie (MFA) en drie appartementengebouwen. Alle bebouwing in de wijken is opgetrokken in een rode baksteen. De MFA is met een bruine steen de enige uitzondering. Terugliggende delen in dit gebouw en in de appartementengebouwen zijn uitgevoerd in wit pleisterwerk, waardoor een plastisch beeld ontstaat. De eengezinswoningen in de wijken kenmerken zich door een afwisseling van liggend en staand metselwerk en betonnen lijsten rondom deuren en ramen.