Javascript is required to view this map.

Broekhovense kerk en pastorie

Broekhovense kerk en pastorie, Tilburg Broekhovense kerk en pastorie, Tilburg Broekhovense kerk en pastorie, Tilburg

Broekhovense kerk en pastorie

Adres:

Broekhovenseweg 2-4
Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

parochiebestuur Broekhoven

Jaar van realisatie:

1913

Typologie:

Religieuze gebouwen en complexen

Openbaar:

Ja

Status:

rijksmonument

Thema:

Deze O.L.V. Moeder van Goeden Raad was de eerste kerk die Van der Valk ontwierp en was tevens een van zijn belangrijkste bouwopdrachten. Enkele jaren later kreeg hij ook de opdracht om een stedenbouwkundig plan te maken voor het gebied ten zuiden van de kerk.

De kerk, een mengvorm tussen een traditionele kruiskerk en een voor die tijd vooruitstrevende centraalbouw, heeft een cirkelvormige koepel met een diameter van 21 meter, die wordt omringd door een kort schip van twee traveeën, zijschepen en een koor. In de constructie van de koepel is gewapend beton gebruikt, wat in die tijd nog weinig gebeurde. De koepel rust op betonnen ribben die steunen op een betonnen ringbalk. Hieronder staan twaalf kolommen, per drie gegroepeerd.

 

Het exterieur is een vroeg voorbeeld van het expressionisme in Nederland. De entree bestaat uit een spitsboogportaal met aan beide zijden een liggende leeuw in baksteen. De vierkante toren heeft hoeklisenen die overgaan in pinakels en wordt bekroond met een twaalfzijdige bovenbouw. Binnen is de kerk in 1963 sterk versoberd en in 1987 verbouwd om een multifunctioneel gebruik mogelijk te maken.

 

Via een poortje links naast de kerk is een woningbouwproject uit 1999 van architect Erick van Egeraat te bereiken.