Javascript is required to view this map.

Abdij O.L.V. van Koningshoeven

Abdij O.L.V. van Koningshoeven, Tilburg Abdij O.L.V. van Koningshoeven, Tilburg Abdij O.L.V. van Koningshoeven, Tilburg

Abdij O.L.V. van Koningshoeven

Adres:

Eindhovenseweg 3
Berkel-Enschot

Architect:

Opdrachtgever:

Paters Trappisten van Koningshoeven

Jaar van realisatie:

1891-94

Typologie:

Gebouwen voor horeca en recreatie
Religieuze gebouwen en complexen
Stadsparken en openbare groenvoorzieningen

Openbaar:

Ja

Status:

rijksmonument

Thema:

Tussen Tilburg en Moergestel ligt dit omvangrijke neogotische complex dat bestaat uit de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven en een brouwerij. Het terrein is ommuurd en omgeven door een gracht. Een burchtachtig poortgebouw aan een halfrond plein biedt toegang tot het complex dat wordt omringd door een grote tuin. Het gebied maakt onderdeel uit van de zogenaamde ‘Koningshoeven’, woeste gronden die in de negentiende eeuw door Koning Willem II werden aangekocht om er ontginningshoeven te laten bouwen.

Het tweetorenfront van de langgerekte, eenbeukige abdijkerk vertoont kenmerken van de Franse gotische kathedralen. Dit is niet vreemd omdat de abdij is gebouwd als toevluchtsoord voor Franse Paters. De kerk omgeeft samen met drie vleugels een groot pandhof. De kloostervleugels hebben vierkante hoektorens. Op het terrein staat eveneens een in neogotische stijl opgetrokken brouwerij met grote laaddeuren, een pakhuis en een schoorsteen. Bierbrouwerij ‘De Koningshoeven’ produceert hier onder toezicht van het klooster nog steeds het enige Nederlandse trappistenbier. Op het terrein werd in 2008 een proeflokaal geopend, dat qua vormgeving gebaseerd is op de oude schaapskooi.

 

Aan de Raadhuisstraat 26 in Berkel-Enschot werd tussen 1933 en 1937 ook voor de Zusters Trappistinnen een abdij gebouwd. In 2009 zijn zij verhuisd naar een nieuw onderkomen in Arnhem en de komende jaren verrijst rondom dit voormalige klooster een nieuwe woonwijk.